Cât timp rămâne iarba în organism?
Context
Un prieten de-al tău ajunge dimineața la muncă și se trezește că la birou se fac controale medicale. Managerul îi dă un recipient pentru testul de urină și pe el îl apucă panica. N-a fumat iarba weekendul ăsta, dar a fumat weekendul trecut. Oare i-au mai rămas niște urme în organism? Și luna trecută a fumat câteva nopți la rând și s-a uitat la seriale. Îi vine să-i dea bani femeii de serviciu să umple recipientul în locul lui.
Realitatea
Corpul curăță urmele de cannabis prin metabolism, iar metabolismul variază mult de la un individ la altul.
Fiecare dintre noi are un metabolism unic care procesează canabisul diferit, a zis Joseph Rosado, consultant medical la International Cannabis Solutions, o firmă de consultanță pentru guverne, instituții și furnizori de servicii medicale.
Există diferențe chiar și între oamenii de același gen și aceeași vârstă, în funcție de stilul de viață și obiceiurile alimentare. Materialele solubile în apă, precum urmele de canabis, se stochează în celulele de grăsime. Așa că persoanele cu un indice mai mare de grăsime în corp tind să păstreze canabinoizii mai mult timp decât persoanele slabe.
Totuși, dacă prietenul tău n-a mai fumat de o lună, probabil o să treacă testul de urină cu brio. În timpul cercetărilor lui asupra drogurilor, Paul L. Cary, director al Laboratorului de Toxicologie și Monitorizare a Drogurilor din Universitatea Missouri, a descoperit că se întâmplă ca urmele de marijuana să rămână în corp timp de treizeci de zile, dar foarte rar. Și frecvența consumului e un alt factor. Cary a descoperit că majoritatea consumatorilor ocazionali de canabis sau cei care consumă prima oară, rețin urme detectabile în corp doar trei sau patru zile. Consumatorii regulați, care fumează de câteva ori pe săptămână, trebuie să se abțină de la fumat 21 de zile ca să poată trece un astfel de test.
Un studiu din 1999 al cercetătorilor de la universitatea Harvard și spitalul McLean a analizat cât timp le rămâne marijuana în corp persoanelor care au fumat marijuana de cinci mii de ori sau mai mult de-a lungul vieții. 17 dintre subiecții studiului au fost de acord să se abțină de la consum timp de 28 de zile. Cinci au ajuns la nivele nedetectabile în prima săptămână. Alți patru au produs urină curată în săptămâna a doua. Alți doi abia în a treia. Șase au scăpat de canabis din corp în săptămâna a patra. Studiul arată că personale care consumă la fel de multă iarbă o procesează diferit în funcție de metabolismul lor. Dar până și fumătorii înrăiți au urina curată după o lună fără iarbă.
Merită menționat că această practică a testelor de urină la job e o relicvă din războiul împotriva drogurilor din 1980 și nu are beneficii pentru nimeni.
În 1986, președintele Ronald Reagan a semnat un ordin executiv prin care cerea firmelor să-și testeze angajații. Practica s-a extins mai ales în industriile în care angajații operau echipament cu potențial periculos. Testele anti-drog au atins punctul culminant în 1996, când 81 de procente dintre angajați au fost testați, conform unui raport al American Management Association. Acest număr a scăzut în fiecare an și în 2004 a ajuns la 62 de procente.
Nu există dovezi că această metodă de a speria angajații sau angajatorii să fumeze un joint în weekend ar da rezultate mai bune la locul de muncă. În 2007, Institutul Național al Sănătății a analizat problema și a concluzionat: „Testele anti-drog la locul de muncă au apărut ca o încercare de a descuraja abuzul de substanțe și efectele sale asupra productivității, sănătății și siguranței la locul de muncă. Până în prezent, nu există dovezi despre eficiența acestei metode.”
În prezent, practica e complicată de fenomenul de legalizare a marijuanei. Același Institut al Sănătății a descoperit că utilizatorii recreaționali de marijuana preferau să nu aplice la companiile care fac alte de teste, ceea ce înseamnă că acele companii își blochează singure accesul la o comunitate de oameni creativi și talentați.
Ce se poate întâmpla în cel mai rău caz
Dacă prietenul tău a fumat în ultimele trei sau patru zile sau a fumat la greu în ultimele două săptămâni, probabil că testul o să-i iasă pozitiv. Chiar dacă a trecut o vreme de când a fumat, canabinoizii rămân în corp mai multe săptămâni. În acest caz, va trebui să suporte pedepsele impuse de angajator.
Ce se va întâmpla
Uneori, aceste pedepse nu sunt așa de grave. Angajatorii nu au voie să concedieze pe cineva doar din cauza unui test anti-drog care a ieșit pozitiv.
Unele state din America, precum Minnesota sau Vermont, îi interzic angajatorului să concedieze un angajat care n-a trecut testul dacă angajatul e dispus să se înscrie într-un program de reabilitare.
Ce să-i spui prietenului tău
Testele anti-drog de la muncă sunt o mizerie retrogadă. Dar dacă n-ai fumat în ultima săptămână, probabil că o să treci testul. Nu există nicio garanție, dar dacă n-ai fumat deloc de o lună, ar trebui să-l treci. Dacă nu îl treci, documentează-te despre legi și politicile companiei. Probabil n-o să ai probleme prea mari. Cel mult o să trebuiască să treci prin experiența ridicolă de reabilitare pentru iarbă ca să-ți păstrezi jobul.